Hur du kopplar högtalare i Addis Ababa

Lars och hans högtalare i Addis Ababa.
Lars och hans högtalare i Addis Ababa.

Det kom ett mejl till Ljudteknikern.se från Addis Ababa, Etiopiens huvudstad. Lars från Sverige bor och arbetar som ljudtekniker där nere och mejlade mig en fråga om hur man kopplar ihop ett antal högtalare för att få rätt impedans. Han hade fått ett uppdrag från en kyrka skrev han. Jag såg några mindre installationshögtalare framför mig men när Lars sedan skickade bilden ovan så insåg jag att här kan han spela för hela Addis Ababa! Tydligen blir det ett kyrkomöte för uppemot 100 000 personer! Lycka till Lars! Roligt att få skicka en bok till Etiopien!

Svaret på hans fråga är att med standardkablar blir högtalarna parallellkopplade och då sjunker impedansen enligt formeln 1/Z=1/z+1/z+1/z … o.s.v. En lätt regel att komma ihåg är att om du kopplar ihop (parallellkopplar) två högtalare med samma impedans så halveras den totala impedansen. Om den totala impedansen blir under 4 ohm belastas slutsteget hårt. Det kan leda till att säkringen går eller att något annat av slutstegets skyddssystem löser ut. I värsta fall kan slutsteget gå sönder.

Ibland kan du därför behöva seriekoppla högtalare, men det kräver specialgjorda kablar för ändamålet. Vid seriekoppling ökar impedansen enligt formeln Z=z+z+z … o.s.v. Den totala impedansen bör ligga mellan 4 till 16 ohm. Ju högre impedans desto lägre effekt får du ut, så av den anledningen är det bra om impedansen inte blir för hög.

Lars hade fyra högtalare per sida och fick kombinera parallellkoppling och seriekoppling för att hamna rätt.

Läs mer om PA-högtalare

Ladda ner gratis pdf om PA-högtalare

Fyll bara i namn och e-post nedan.

Mvh Ljudteknikern