Sångljudet – gain och hipass

Optimera gainen
Generellt ska gainen justeras så starkt som möjligt utan att det distar, men ha i åtanke att många sångare tar i lite extra när det väl blir skarpt läge så det kan vara bra att ligga lite för lågt med gainen under soundchecken. Sången är också ett av de mest dynamiska instrumenten, så ge plats för plötsliga vrål.

Rensa upp i basregistret
För kvinnliga röster kan du aktivera hipassfiltret (basavskärning) direkt. Är det en manlig röst så lyssna noga så att hipassfiltret inte tar bort för mycket botten i rösten. Är hipassfiltret justerbart så skruva ner frekvensen så lågt att det inte påverkar basen i rösten. Hipassfiltret ska bara dämpa oönskade lågfrekventa ljud, som till exempel brum och basläckage från andra instrument. Det rensar upp i det låga registret och gör sången tydligare och klarare.

1 tanke på “Sångljudet – gain och hipass”

  1. Hej.
    Jag har tänkt på och mixtrat ganska mycket med sångljudet. Vad är det som gör att sången både blir tydligare och ändå kraftigare med mer ”telefonigt” ljud. Alltså med bost i området kring 1 kHz?
    När det blir ”för” mycket låter ju sången verkligen dåligt men den kan låta ganska ”telefonig” ensam men i ljudbilden låter den ändå fantastiskt bra. Vad beror det på?

    Svara

Lämna en kommentar

*