Sångrösten

sångare

Första steget mot ett bra sångljud börjar med sångrösten. Röstträning, röstvård och uppsjungning är alltid rätt. Det är alltid mycket lättare att skapa ett bra sångljud i PA:t om sångaren levererar tydlig och kraftfull sång. Ibland kanske uttrycket ska vara sluddrigt eller sprött men det är stor skillnad på ett medvetet valt uttryck och okunskap om hur man använder sångrösten på ett optimalt sätt.

En mikrofon gör inte otydlig sångröst tydligare. Sjunger man halvhjärtat låter det halvhjärtat. Det spelar ingen roll hur bra utrustningen eller hur kunnig ljudteknikern är. Det kommer ändå inte låta bättre än det som kommer ur sångarens mun.

Jag talar i första hand inte om vackra sångröster och tonsäkerhet. Det är olika viktigt i olika musikstilar. Och vem avgör om en röst är vacker? Jag talar om att sjunga med känsla; att ge det man har och lite till. Först då kan det bli magiskt.

Rösten är kanske det instrument som har den största uttryckspotentialen, men det kan också vara svårare att göra bästa möjliga bruk av den, jämfört med andra instrument. Sångrösten är helt enkelt mer personlig. Ju mer sångaren vågar ge av sig själv desto bättre låter det.

1 tanke på “Sångrösten”

 1. Hej.
  Hur ska man träna rösten för det maximala röstträningen.
  jag sjunger på mitt språk Kurdiska men det är fattigt med sådant upplyssning och kunskap på mitt språk.
  tack för goda råd.
  mvh Hamidi

  Svara

Lämna en kommentar

*