Soundcheck – del 1

Soundcheck - Hur och varför

Soundcheck
Dags för Soundcheck

Låter det inte bra när du/ni börjar spela? Ägnar ni halva spelningen åt att ratta in ett bättre ljud? En väl genomförd soundcheck kan få det att låta bra från första ackordet.

Soundchecken är inte bara till för de stora arrangemangen. Tvärtom. En soundcheck är än mer välbehövlig på till exempel den lokala puben där ljudet sköts från scenen. De riktigt stora konserterna föregås av veckolånga produktionsrep med rutinerade artister och tekniker. Inställningarna sparas och anpassas sedan till den aktuella lokalen med avancerad utrustning och datorprogram.

På de små spelningarna, när ljudet sköts av musikanterna själva från scenen, är möjligheten att påverka ljudet under konserten starkt begränsad. För det första är musikanterna förstås fullt upptagna med att spela och för det andra är det svårt att höra hur det låter ute bland på publiken när du själv står på scenen. Det blir mest en gissning om vad som behöver justeras på mixerbordet. Sedan får det oftast ske snabbt mellan låtarna. Därför blir soundchecken extra viktig.

Har du privilegiet att ha en duktig ljudtekniker med dig som mixar ljudet från en bra plats ute i lokalen, så använd soundchecken till att identifiera och åtgärda problemområden. Sedan sköter ljudteknikern regelåkningar och finlir under konsertens gång.

En soundcheck kan delas upp i två delar. En del med förberedelser som bör klaras av innan bandet kommer, och först därefter själva soundchecken.

Mvh Ljudteknikern

PS
Kolla in LIVE-PAKETET - ett specialerbjudande från Ljudteknikern

Du får:

Perfekt för dig som varken har boken eller tidningen än!
Men skynda! Det finns bara ett litet antal Live-paket kvar!

Beställ LIVE-PAKETET nu

Live-paketet
Live-paketet

Lämna en kommentar

*