Soundcheck del 3 – Linecheck

Linecheck - testa alla signalvägar innan soundcheck.
Linecheck - testa alla signalvägar innan soundcheck.

När allt är uppkopplat, igång och konfigurerat är det dags för en signaltest (linecheck). Du testar helt enkelt att din uppkoppling och din konfiguration fungerar som du har tänkt dig. Du kontrollerar att du har signal från alla mikrofoner och instrument, att du har ljud till och från processorer och uppspelare vid mixplats, samt att du har ljud ut i alla medhörningshögtalare och publikhögtalare.

Ta hjälp av en person som testar en mikrofon eller ett instrument i taget medan du står vid mixerbordet och ser till att det blir ljud. Börja alltid med publikljudet, därefter medhörning och processorer.

Om du går igenom allt på det här stadiet kommer du hitta söndriga kablar, glömda fantommatningar och ej uppdragna rattar innan soundchecken börjar och du slipper bli stressad av irriterade och nervösa musikanter.

I nästa inlägg får du veta hur du utnyttjar ljudanläggningens hela dynamikområde genom gainoptimering. Målet är så stark signalnivå (inte volym) som möjligt utan att det distar. Signalnivån ska med råge överrösta det brus som finns i all elektronisk utrustning.

Mvh Ljudteknikern

PS
Dags att tänka på Julklappar? Kolla in LIVE-PAKETET

Live-paketet
Live-paketet

Du får:

Perfekt för dig som varken har boken eller tidningen än!
Men skynda! Det finns bara ett litet antal Live-paket kvar!

Beställ LIVE-PAKETET nu

Lämna en kommentar

*