Soundcheck del 4 – gainstruktur

Gainstruktur är signalnivån i PA-systemets olika delar - från mikrofon till högtalare.
Gainstruktur är signalnivån i PA-systemets olika delar - från mikrofon till högtalare.

Gainstruktur är signalnivån i ljudanläggningens olika delar (genom hela signalkedjan) från mikrofon till högtalare. En dåligt justerad gainstruktur resulterar i:

  • distorsion på starka partier eller hela tiden
  • att svaga partier drunknar i brus
  • både och.

En väl justerad gainstruktur är minst lika viktig för små ljudanläggningar som för stora. Kanske än viktigare för små ljudanläggningar eftersom de ofta har sämre dynamikomfång än stora har. Därför blir det extra viktigt att utnyttja det befintliga dynamikomfånget så optimalt som möjligt genom gainoptimering.

För att kunna utnyttja ljudanläggningens maximala dynamik måste alla nivåer i hela signalkedjan optimeras. Det innebär att varje apparats maximala ingångsnivå (dess distorsionsnivå) anpassas till föregående apparats maximala utgångsnivå. Ska du följa det fullt ut blir det lätt en komplicerad historia som inte riktigt ryms i det här inlägget.

Vi kan i de flesta fall nöja oss med att ställa alla ingående och utgående nivåkontroller (input levels och output levels) på ”noll”, det vill säga ingen förstärkning eller dämpning alls (unity gain) och därefter vrida upp slutstegets inputs levels tills maximal önskad volym uppnås. Som ett absolut minimum bör du ha 10 dB nivåmarginal (headroom) kvar på slutsteget. Upp emot 15-20 dB är att föredra för att vara mer säker på att slippa distorsion. Om volymen inte räcker till behöver du skaffa kraftigare slutsteg och/eller mer lättdrivna högtalare med lägre impedans.

Slutstegen ska alltså inte ställas på för fullt (som många tror) för då finns ingen nivåmarginal (headroom) kvar. Resultatet blir att alla signaler över nominell nivå (vanligen +4 dBu) från mixerbordet kommer att ge distorsion.

Om du blandar balanserad och obalanserad utrustning kan det lätt uppstå anpassningsproblem i gainstrukturen. Det bästa är om du bara använder balanserad utrustning, eller kopplar in små ”balanseringsburkar” mellan obalanserade och balanserade anslutningar.

Mvh Ljudteknikern

PS
Dags att tänka på Julklappar? Kolla in LIVE-PAKETET

Live-paketet
Live-paketet

Du får:

Perfekt för dig som varken har boken eller tidningen än!
Men skynda! Det finns bara ett litet antal Live-paket kvar!

Beställ LIVE-PAKETET nu

 

Lämna en kommentar

*