Soundcheck del 5 – I tur och ordning

Mixerbord - hands on.
Mixerbord - hands on.

Så var det dags för själva soundchecken. Med ett välgjort förarbete innan soundcheck så kommer den att gå smärtfritt.

Lyssna

Lyssna och ställ in ljudet på ett instrument eller en mikrofon i taget först. Därefter går du över till att sätta samman alla instrument till en bra mix.

Börja med gainen

Börja med gainen eftersom den ligger först i signalens väg från mikrofon till högtalare. Därefter tar du varje kontroll i tur och ordning: hipassfiltret, equalisern och panorering. Koppla sedan in eventuell kompressor och lägg på eventuella effekter. För instrument med flera mikrofoner (till exempel trummorna) försöker du hitta en volymbalans mellan dem innan du går vidare till nästa instrument.

Lita till Dina öron

I kommande inlägg kommer du att få en del generella råd om hur rattarna kan ställas in.  Se dem bara som en utgångspunkt för fortsatt skruvande. Lita till dina öron. Låter det bra så är det bra, oavsett rattarnas visuella lägen eller vad du har läst i ett blogginlägg.

Tänk också på att det är många faktorer som påverkar det slutliga ljudet, till exempel varje instruments unika karaktär, mikrofonval och placering, utrustningen samt musikstil och smak.

Placera dig så du hör vad du gör

Om du har tänkt att sköta ljudet från scenen samtidigt som du spelar är det en god idé att låta mixerbordet stå på golvet en bit framför scenen under soundcheck och sedan bära upp det på scenen när du har soundcheckat och hört hur det låter där ute.

PS
Kolla in LIVE-PAKETET

Live-paketet
Live-paketet

Du får:

Perfekt för dig som varken har boken eller tidningen än!
Men skynda! Det finns bara åtta (8) Live-paket kvar i lager när detta skrivs!

Beställ LIVE-PAKETET nu

Lämna en kommentar

*